Medge att det ger ett pampigt intryck när man kommer. Tyvärr har dörren ingen automatöppning, men killen i kassan funkade bra som dörröppnare.
Hissen är en vanlig varuhiss och den saknade dörröppnare. Den gick inte att ställa upp dörren, men det skulle finnas dörrkilar. Något vi aldrig såg till. Vi kan ha missat dem.
De fria golvytorna var rejält tilltagna så det var inga problem att ta sig fram med rullstol.
Ett av Husqvarnas paradnummer är vapentillverkning, främst av handeldvapen. Den första logotypen är en muskötpipa i genomskärning med korn och sikte Det var en gediget hantverk från början innan maskinerna tog över.
Vapensmidestraditionen i staden kan härledas ända bort till 1300-talet och 1620 grundades Jönköpings Gevärsfakrori. 1757 privatiseras faktoriet och byter namn till Husqvarna Gevärsfaktori och 1867 bildas Husqvarna Vapenfabrik AB. Då byggs det hus som idag är detta museum.
Tiderna förändrades och därmed produktsortimentet. Till vapentillverkningen fogades en mängd hushållsprodukter. 1872 började man tillverka symaskiner eftersom efterfrågan på vapen sjönk. 1877 tillträder direktör Wilhelm Tham som helt ändrar inriktning på företaget. Nu tillkommer kaminer, spisar, cyklar, motorcyklar och hushållsprodukter. Husqvarna blir produktleverantör för vardagslivet främst i städerna.
Den 11 mars 1903 levereras den första motorvelocipeden från Husqvarna. I mitten på 1950-talet var det dags att satsa på motorsågar och 1959 kom den första motorsågen ut på marknaden.
Strax intill museet ligger Smedbyn där smederna bodde en gång i tiden. De låga husen på ömse sidor om Smedbygatan byggdes i mitten av 1700-talet för de smeder, som där hade sin "manufaktur", i uppslagsböcker beskrivet som "verkstad med manuell tillverkning före industrialismen". Verksamheten flyttades så småningom till den närbelägna Husqvarna vapenfabrik och Smedbyn blev bostäder för de anställda, så kallade bolagshus. Av smedjorna finns endast Appelbladska smedjan bevarad, den anses vara från 1700-talets första hälft och kan ses med all sin utrustning. Smedbyn har i övrigt övertagits av konstnärer och konsthantverkare. Gatan är avstängd för genomfart.
En sak är säker! Smedbygatan är inget för rullstolsburna och väldigt många av hantverkarna och konstnärerna förväntar sig inte besök att personer bundna till en rullstol.
Vi vill nog påstå att Husqvarna Fabriksmuseum är väl värd ett besök och att sitta i rullstol är absolut inget hinder på det stället. Vi missade dock att man kunde köra bil upp till entrén så vi gick dit upp från den vanliga parkeringen vilket inte heller det innebar några problem utöver lite extra motion.